Apiwise wint tender SDW Testbed Research Topic #3

Ok, en nu in gewone mensentaal... We zijn geselecteerd om één van de vier onderzoeksopdrachten van het testbed Spatial Data on the Web uit te mogen voeren. Dit onderzoek, dat mede mogelijk wordt gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, het Ministerie van Economische Zaken, het Nederlandse INSPIRE programma, PDOK en Geonovum, staat in het kader van de naderende omgevingswet en moet antwoord gaan geven op de vraag hoe locatiedata het beste ontsloten kan worden op het web. En dat is een hele uitdaging!

#Omgevingswet

Afgelopen zomer werd de veelbesproken omgevingswet met een ruime meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen. Kort gezegd houdt dit het volgende in:

  • Van 26 wetten naar 1 wet
  • Van 5000 wetsartikelen naar 350 wetsartikelen
  • Van 120 ministeriële regelingen naar 10
  • Van 120 algemene maatregelen van bestuur naar 4
  • Eén wet voor de hele leefomgeving
  • De wet maakt het mogelijk om lokale vraagstukken ook lokaal op te lossen
  • Van meerdere bestemmingsplannen naar slechts één omgevingsplan

Handig als je bijvoorbeeld een bierbrouwerij wilt beginnen... ;-)

Maar om dit voor elkaar te krijgen moeten alle systemen van het Rijk, provincies en gemeenten aan elkaar 'geknoopt' worden, wat het meteen een van de grootste IT uitdagingen uit onze Vaderlandse geschiedenis maakt. Alle systemen 'praten' namelijk een andere taal en lokale terminologieën en interpretaties van alle wetten en regeltjes verschillen vaak per gemeente.

Wij zijn dan ook ontzettend trots dat wij uit alle inzendingen gekozen zijn om onderzoeksopdracht #3, Crawlable Geospatial data using the ecosystem of the Web and Linked Data, voor onze rekening te mogen nemen en zo hopelijk ons steentje bij kunnen dragen aan het succes van de omgevingswet en dus een betere digitale overheid met meer gemak voor de burger en minder verspilde belastingcenten.

#API

Uiteraard weten wij stiekem het antwoord al, want verschillende systemen met elkaar laten praten is precies waar wij goed in zijn bij Apiwise. Door data op een dusdanige manier te ontsluiten zodat machines begrijpen waar het over gaat en ontwikkelaars ermee uit de voeten kunnen, kunnen er innovatieve toepassingen ontwikkeld worden die burgers en overheid helpen met het beantwoorden van complexe vragen over de omgeving. Maar wellicht kunnen we het ook begrijpelijk maken voor mobiele assistenten zoals Siri van Apple, Cortana van Microsoft en Google's Now.

Met het ondersteunen van meerdere dataformaten via open API's en de toevoeging van Linked Data willen wij zoveel mogelijk kanalen (mens én machine) locatie informatie aanbieden in plaats van locatie gegevens. De aankomende maanden zullen wij hiermee gaan experimenteren en via dit medium iedereen op de hoogte houden van onze bevindingen en voortgang. Maar nu eerst een welverdiend glaasje bubbels om dit succes te vieren. Proost!

Meer informatie over het testbed en de 'invitation for tender' met daarin alle onderzoeksopdrachten vind je op de site van Geonovum.