Postcode API introduceert sorteren op afstand

Vanaf vandaag kunnen klanten van de Postcode API gebruik maken van een nieuwe feature. Bij zowel adressen als postcodes kan er een coördinaat meegestuurd worden waarna de resultaten op volgorde van afstand te sorteren zijn. Zo kun je eenvoudig alle dichtstbijzijnde adressen en postcodes vanaf een bepaald punt vinden. Hieronder een paar voorbeelden.

#Dichtstbijzijnde postcodes vinden

Met de volgende call vinden we de dichtstbijzijnde postcodes vanaf Apiwise HQ in Tilburg:

GET /postcodes?coords[latitude]=51.561010&coords[longitude]=5.085501&sort=distance

De sort parameter geeft aan dat de gevonden resultaten gesorteerd moeten worden op afstand, terwijl de coords parameters het punt bevatten vanaf waar deze afstand berekend moet worden. Uiteraard zijn deze parameters ook te combineren met andere parameters. Zo geeft onderstaande call de dichtstbijzijnde postcodes vanaf het coördinaat in het postcodegebied 6545:

GET /postcodes?coords[latitude]=51.561010&coords[longitude]=5.085501&sort=distance&postcodeArea=6545

De sort parameter is vooralsnog verplicht bij een dergelijke call en de API zal dan ook een 400 Bad Request retourneren indien deze parameter niet (juist) wordt meegegeven. Dit geldt overigens ook voor ontbrekende of ongeldige coords parameters.

Indien er een locatie query wordt gedaan zal er in de response ook een extra property per postcode verschijnen. De property distance bevat de afstand in kilometers vanaf het coördinaat tot de betreffende postcode.

#Dichtstbijzijnde adressen vinden

Voor adressen werkt het precies hetzelfde:

GET /addresses?coords[latitude]=51.561010&coords[longitude]=5.085501&sort=distance

En ook hier zijn de coords en sort parameters te combineren met andere parameters, bijvoorbeeld met een postcode/huisnummer combinatie waardoor eenvoudig de hemelsbrede afstand tot een bepaald adres berekend kan worden:

GET /addresses?coords[latitude]=51.561010&coords[longitude]=5.085501&sort=distance&postcode=6545CA&number=29

#Premium only

Sorteren op afstand is de eerste premium only feature die we toevoegen aan de Postcode API. Premium only features zijn, zoals de naam al doet vermoeden, features die enkel door premium accounts te gebruiken zijn. In de vernieuwde API documentatie zijn deze features te herkennen aan het vetgedrukte Premium only label.