We zijn begonnen!

Nou, daar zijn we dan. Vier weken nadat we van start zijn gegaan hebben we eindelijk onze website gefatsoeneerd en het blog online gezet. Wordpress? Nee, Ghost! Waarom? Simpel: omdat het een API driven blogplatform is. De hele frontend draait op één centrale JSON API. En daar houden wij van, bij Apiwise. API first, that’s the spirit. En de website? Die is Open Source en draait op Github Pages. Statische HTML is prima voor een digitaal visitekaartje. Hebben we dus ook geen API voor nodig. The right tool for the right job.

En dat is nu precies waar API’s de hoek om komen kijken. Seperation of concerns. De afgelopen maand kregen we te maken met verschillende zaken die nu eenmaal bij de opstart van een bedrijf horen. Opeens waren we op zoek naar een boekhoudprogramma, een CRM, een agenda, urenregistratie, een issue tracker, task management, hosting, ontwikkelomgeving, etc. Net zoals bij de keuze voor dit blog hebben wij gekozen voor moderne web-based oplossingen die beschikken over goede Application Programming Interfaces waardoor integratie met andere systemen mogelijk is en elke dienst kan doen waar het voor bedoeld is. Bovendien kun je met een beetje skills ook je eigen integraties programmeren, waardoor er compleet nieuwe diensten ontstaan of bestaande diensten in ieder geval in jouw favoriete smaak worden gepresenteerd.

Een programmeerbaar web, gevormd uit een netwerk van connected diensten, producten, data en apparaten die elk doen waar ze goed in zijn, is de toekomst van het internet zoals wij dit nu kennen. Iets met geheel en meer dan de som der delen. Maar dat is alleen mogelijk als er goede samenwerking plaats kan vinden tussen deze delen. Met een goede API die voldoet aan de laatste webstandaarden is dit een fluitje van een cent. En dat is nu precies waar wij verstand van hebben. Het openen van systemen en datasets op een manier zodat andere partijen er mee kunnen werken. Big Data, Linked Data, Open Data, Closed Data, Small Data… Eigenlijk gaat het allemaal over hetzelfde: gegevens. Soms veel, soms weinig, soms gratis, soms betaald, maar het blijven een stel eentjes en nulletjes. Daar waardevolle en bruikbare informatie van maken, dat is de kunst. En ook daar helpen wij graag bij.

Wij zijn Dimitri van Hees en Joost Farla, oprichters van Apiwise. Na 10 mooie jaren collega’s te zijn geweest bij het gerenommeerde Tilburgse internetbureau Freshheads hebben we besloten om samen verder te gaan als specialisten op het gebied van data ontsluiting en verrijking via state-of-the-art semantische web API’s. Via dit blog houden wij je graag op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in API-wereld en over ons bedrijf. We kunnen ons hier uitgebreid gaan voorstellen, maar daar is een andere dienst veel beter in: LinkedIn. Schroom niet om onze profielen te bekijken en/of ons toe te voegen. Wie weet tot snel!